MAJID BEKKAS - MAGIC SPIRIT QUARTET

De Gnawa beschouwen zichzelf als spirituele afstammelingen van Sidna Bilal, een van de gezellen van profeet Mohammed. De broederschap kan gezien worden als een samensmelting van de klassieke soefi-traditie en animistische invloeden uit West-Afrika en van de Berbers, door middel van muziek wekken zij een trance op die de naam heeft therapeutisch te werken. Hier betreft het de muzikale variant die als mystieke trance muziek inmiddels heel populair is in allerlei cross-over muziek.

Majid Bekkas (1957) zanger, oud- en guembri- speler is hier ook te horen op de elektrische gitaar, de groep waarmee hij werkt noemt zich Magic Spirit Quartet, behalve Bekkas bestaat de groep uit de Zweden Goran Kajfes (49)op trompet, elektrische trompet en percussie en Jesper Nordenström (47) op piano, orgel, synthesizers en spinet en de Deen Stefan Pasborg (45) op drums, percussie en gestemde gongs. Het betreft hier voornamelijk traditionele muziek die is gearrangeerd door het Magic Spirit Quartet, behalve “Hassania” en “Chahia Taiba” geschreven door Majid Bekkas en “MSQ” een product van het Magic Spirit Quartet.

Trance, ritueel, mystiek, psychedelisch, magisch…hoe je ook probeert de invloed te omschrijven die gnawa muziek heeft op de luisteraar, het valt niet te ontkennen dat de aantrekkingskracht krachtig is wereldwijd. En Majid Bekkas, een van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van de moderne gnawa, is ook de muzikant die erin is geslaagd om zijn muziek te integreren met andere genres. Met het Magic Spirit Quartet heeft hij het moedige initiatief genomen om een brug te slaan om Noord- Afrika te verbinden met Scandinavië, een geïnspireerde actie om de geest van de jazz van de 21ste eeuw te vangen. Als guembri- speler is hij compleet verankerd in de Gnawa muziek, qua ritme en natuurlijk ook in het uitzetten van de baspatronen (de guembri is een Marokkaanse basgitaar met 3 snaren, de klankkast is gemaakt van hout bespannen met een kamelen- of geitenvel, de snaren zijn gemaakt van darmen).

Als zanger doet hij denken aan de woestijnblues uit de Westelijke Sahara met een vleugje Maliblues. Het Magic Spirit Quartet bestaat al een jaar of vier maar Bekkas werkte al eerder samen met jazzmuzikanten zoals Joachim Kühn, Louis Sclavis en Klaus Doldinger. De samensmelting van de Afrikaanse Gnawa en de Noord Europese jazz werkt wonderwel, het resultaat is een soort muziek die beter toegankelijk is voor de gemiddelde luisteraar dan de originele Marokkaanse rootsmuziek.

Jan van Leersum


Artiest info
Website  
 

Label : ACT
Distr. : New Arts Int.

video